Te oogsten + wist je datjes (04/2019)

 
Te oogsten op 11 april  
Met de lente zijn de eerste voorjaarsgroenten in de tunnel reeds te oogsten: spinazie, kervel, rucola en ander snijgroen, radijzen en paksoi. Dit kan smaken! Op het veld zijn nog enkele wintergroenten te oogsten. Wie op blok 6 nog een savooi, witte kool of rode biet vindt die bruikbaar is, neem ze gerust mee. Nog even geduld voor de sla. We moeten eerst nog een verplichte nitraatcontrole laten doen.
in kot :  aardperen (neem er de grootste uit) en rode biet in ton
Tunnel 1:
Spinazie, peterselie, winterpostelein (einde seizoen), koriander
Tunnel 2:
Aziatische snijsla, mizuna en snijkool (=rapesteeltjes), bladmosterd, gewone rucola, radijzen, paksoi
Tunnel 3:
Kervel, cresson
Tunnel 4:
Snijselder, koriander, wilde rucola, snijbiet (=warmoes)
Blok 4:
Prei
Blok 5:
boerenkool, palmkool: kleine blaadjes (ook rauw bruikbaar) en bloemknoppen (broccoli) rauw in slaatje of bereid
Blok 6:
schorseneren, pastinaak
spruitkool: spruitjes en bloemknoppen (broccoli) te oogsten
flower sprouts: oogst nu de bloemknoppen (broccoli): rauw of bereid
Blokje voor tunnel:
Warmoes (=snijbiet)
Kruidentuin: oogst de kruiden waar een bordje bij staat: steeds afknippen
Citroenmelisse, appelmunt en pepermunt, bergamot, tijm, dropplant, wilde marjolein (oregano), lavas, bloedzuring, veldzuring en spinaziezuring, bieslook, chinese bieslook, pijpajuin.
De onderlijnde kan je ook voor thee gebruiken.
Eetbare bloempjes (in kruidentuin):
Viooltje, madeliefje en binnenkort ook de bieslook
Alle bloempjes van de kolenfamilie zijn eetbaar.
Te verwachten teelten:
Blaadjes rode biet voor slaatje, sla (snij, krop, rode eikenblad), bloemkool op het veld, koolrabi, chinese kool, venkel, rabarber
wist- je- dat:
·         Je in het voorjaar ook gezonde onkruiden op of aan de rand van het veld vindt. Wie dit kent en graag gebruikt, mag deze oogsten. Zevenblad, brandnetel, witte dove netel, hondsdraf, paardenbloem, vogelmuur ….
·         Je op de website groentewijzer van de wassende maan, receptjes vindt voor het koken met minder gekende groenten
·         Je het afgeknipte snijgroen lang kan bewaren als je het direct wast bij thuiskomst en daarna in een goed afgesloten doos met onderaan een keukenrolpapiertje bewaart in de koelkast.
·         We volop bezig zijn met het plaatsen van een bewateringssysteem in de tunnels. Dit zal ons heel wat tijd besparen om de tunnels te sproeien.

We wensen jullie veel pluk- en kookplezier!
Team zinkval

Reacties

Populaire posts van deze blog

extra rondleiding zondag 22 oktober om 11u

Open-veld-dag: een boerderij in jouw buurt

waar ligt jouw dichtsbijzijnde biologische (zelfoogst) boerderij?