Te oogsten + wist je datjes (08/2019)


Beste plukkers
De klimaatopwarming laat zich sneller dan verwacht voelen. Temperaturen van 40 graden, droogte, hevige regen… Jullie zijn goed bezig met lokale, biologische seizoengroenten te eten!  Het zijn zoals vorig jaar de bonen die minder opbrengen. We verwachten dat er in het najaar weer vele bonen zullen zijn. De courgetten vielen even stil, enkele verbrande tomaten, maar al bij al, viel het goed mee. Vele gewassen waren minder snel klaar.
De komkommers hebben het niet goed gedaan. We hebben nog citroenkomkommers (tunnel) en augurken (kruidentuin) geplant om dit op te vangen. Hopelijk gaan zij het goed doen.
Het is een echt tomaten jaar. Nog nooit hebben we er zoveel gehad. Momenteel zijn er iets minder. Pluk een beetje minder zodat iedereen er heeft.
Vergeet geen bakje mee te brengen voor onze frambozen, want er zijn er weer veel. Er zijn ook enkele bramen tussen de kleine vijver en de frambozen.
Nog even geduld voor de pompoenen: zij moeten eerst afrijpen.
Wie nog iemand kent die interesse heeft om deel te nemen, zondag 15 september openen de CSA-bedrijven hun deuren. Deel hen deze datum mee. Indien ze niet kunnen komen, laat hen een mailtje sturen zodat ze er volgend jaar zeker bij kunnen zijn. Wij nodigen ze dan uit voor een volgend infomoment. We hebben momenteel een wachtlijst.
Kalender
22 augustus
donderdag
13u – 21u

WERKMIDDAG+AVOND met potluck BBQ 18u - 19u

24 augustus
zaterdag

13u - …

ZINCKfestiVAL // 10j plukboerderij / potluck BBQ 18u

25 augustus
zondag

... - 16u00

ZINCKfestiVAL // 10j plukboerderij / potluck brunch 11u

4 sept
woensdag
Vanaf 18u30
Kruidenwandeling daarna drankje in ganzenhof
12 sept
donderdag
18u30 - 21 uur
Werkavond met potluch BBQ om 17u30 (een half uurtje vervroegd!)
15 sept
zondag
13u tot 17 u
Openvelddag CSA: infomomenten voor nieuwe deelnemers 2020
 

























Te oogsten 21 augustus: vet gedrukt=witte vlag  
in kot :  neem steeds een kijkje of er geoogste groenten liggen, er zijn nog uien.
Tunnel 1:
Peterselie: pluk vanuit kruidentuin
Pijpajuin, rucola achteraan, basilicum
tomaat (gooi een rotte tomaat in de emmer voor de tunnel)
Tunnel 2:
Aubergine, paprika, rucola, tijm, chinese bieslook en gewone, malabarspinazie (pluk het grote blad en gebruik als sla), eerste citroenkomkommers
Tunnel 3:
basilicum, tomaat (langs zijkant vind je speciale soorten)
Tunnel 4:
Paprika, chilipeper, rucola
Blok1: wortelgewassen
Rode biet, chioggia biet
Blok 2: vruchtgewassen
Gele, groene en gestreepte courgetten, patisson, suikermais
Blok 3:  frambozen
Blok 4: kolenfamilie
bloemkool, laatste broccoli (of al weg?), koolrabi, tuinkers (cresson), bladmosterd, mizuna
Blok 5:
Prei, patatten (ras carolus)
Blok 6: blad en peulgewassen
Snijselder, groene selder, witte selder, snijsla, venkel
Boontjes: zijn momenteel afgeplukt, maar hopelijk zijn er snel terug
Blokje voor tunnel:
Warmoes (=snijbiet), doorlevende spinazie, enkele augurkjes
nieuw-zeelandsespinazie (pluk de koppen van de plant of het grote blad)
Blokje na tunnel: eikenbladsla, kropsla, zomerpostelein
Naast gracht: bramen en frambozen
Kruidentuin: oogst de kruiden waar een bordje bij staat: steeds afknippen
Citroenmelisse, appelmunt , pepermunt, marokkaanse munt, chocolade munt, gewone munt, bergamot, tijm, dropplant, wilde marjolein (oregano), bonenkruid, lavendel-bonenkruid, lavas, bloedzuring, veldzuring, spinaziezuring, bieslook, chinese bieslook, pijpajuin, vrouwenmantel, aurelia, salie, kamillebloempjes, dragon, mexicaanse dragon, rozemarijn, citroenverbena, komkommerkruid, 4 soorten basilicum
De onderlijnde kan je voor thee gebruiken.
Eetbare bloemen: oost-indische kers, kosmos
in de kijker:
zomerpostelein:
zomerpostelein is een lekkere en zeer gezonde groente die je in de winkel bijna niet vindt en hierdoor ongekend is. Het bevat heel veel mineralen (vooral veel ijzer) en anti-oxidanten en wordt beschreven als superfood. Het ziet er uit als een vetplantje. Zomerpostelein wordt afgeknipt 3 tot 5 cm boven de grond en groeit daarna opnieuw aan.
Als salade: verwijder de hele dikke stengels. Gebruik de jonge koppen en het blad. Meng de zomerpostelein onder je salade.
Warm: gebruik ook de stelen: snij alles in grote stukken. Bereid in wok met een teentje look, ui. Voeg sesamolie op het einde toe (mag niet verhit worden). Peper en zout. Werk eventueel af met sesamzaadjes. Serveer met rijst, pasta…
In soep, omelet, stoemp
Meer recepten vind je bij ‘de wassende maan’.

wist- je- dat:
·         Kevin, onze imker, dit jaar 11 bijenkasten in Schelle heeft staan. Je mag ook honing voor vrienden kopen als zij er belangstelling voor hebben.
·         Tanja, de koe van Kristien met haar 2 zonen, Mauriceke en Norbert Mathieu in de wei achter ons veld staan. Het laatste stiertje werd dit jaar geboren.
·         Bij temperaturen boven de 30 graden de groenten minder snel groeien.
·         We minder groene paprika laten plukken om meer rijpe te hebben. Een groene is onrijp.
We wensen jullie veel pluk- en kookplezier!
Hopelijk zien wij elkaar op ons feest. Het wordt super!

Team zinkval

Reacties

Populaire posts van deze blog

Te oogsten + wist je datjes (08/2018)

Te oogsten + wist je datjes (05/2019)