Recepten

Chocolade cake met rode biet

Ingrediënten:
4 eieren
200 gram kandijsuiker
1 1/2 deciliter zonnebloem olie
200 gram bloem
50 gram cacaopoeder
1/2 koffielepel zout
300 gram rode biet
3 centimeter vers gember
90 gram hazelnoten 
50 gram donker chocolade 

Hoe doe ik het?
1) deel de eieren in eigeel en eiwit.
2) klop eigeel en kandijsuiker samen met een mixer. Voeg dan de olie toe beetje voor beetje.
3) meng bloem, cacao, bakpoeder en zout en meng het met de eigeel en suiker. 
4) schel de rode bieten en gember en rasp ze grof. Hak ook de hazelnoten en chocolade grof. Roer dan alles in het deeg.
5) klop nu de eiwit stijf met de mixer en draai het dan in het deeg.
6) doe het deeg in een vorm (rond, radius 24 centimeter). Bak onderaan in de oven, 175 graden, in 45 minuten.


Rode biet pesto

Ingrediënten:
250 g rode biet (gekookt of gebakken tot ze gaar zijn)
2-3 eetlepels parmezaanse kaas
2 eetlepels olijfolie
1-2 eetlepels appelazijn of balsamico
eventueel look

Hoe doe ik het?
Alles mixen ;)


Zevenbladpesto of brandnetelpesto

Ingrediënten:
70 gram zevenblad/brandnetel(eerst met kokend water overspoelen).
50 gram noten (wat je nu lekker vindt van noten)
50 g parmezaankaas (of feta)
Sap van 1/2 citroen of 1 limoen
1 teentje look (moet niet)
Zout en peper 
Olijfolie toevoegen tot jij een goede textuur bereikt.

Hoe doe ik het?
Alles mixen ;)


SAVOOI KOOL met dressing van gebakken sinaasappel, zwarte sesamzaad en dragon

Ingrediënten:
1 savooi
3 appelsienen
1 eetlepel mosterd
1 koffielepel miso
1 deciliter olijfolie
1/2 deciliter appelazijn
Zout en peper 
2 eetlepels zwarte sesamzaden
1 bussel dragon

Hoe doe ik het?
1) snijd de savooi in grove stukken.
2) snijd de schil van de appelsienen en doe die in een pan. Bak ongeveer 2-3 minuten in een droge pan - ze moeten gekarameliseerd worden. 
3) mix de gekarmeliseerde appelsienen, mosterd, miso, olijfolie, appelazijn, zout en peper met een staafmixer.
4) bak de savooi in een hete pan een paar minuten. Zacht van buiten maar nog knapperig in het midden. Doe zout en peper erop.
5) doe de kool op een bord. Schut de dressing erover en versier met zwarte sesamzaden en dragon. 



Pluk- en kookworkshop 23 april 2018
Springrolls met pindasausje

Ingrediënten:
Springrolls:
Rijstpapier vellen
Vulling naar keuze, bv : sla, spinazie, komkommer, paprika, avocado, asperge, wortel, lenteui, atjar tjampoer, Sriracha mayo, taugeh. Alles kan, zolang het niet te nat is.
Pindasausje:
Pindakaas of pindapoeder voor lichtere versie
Water
Sambal badjak
Laos
Ketjap
Knoflook (vers of poeder)

Methode:
Was en snij de groenten voor de vulling.
Vul een grote kom met heet water (niet kokend).
Doop een rijstvel kort in het water door het met de vingers aan 2 hoeken vast te pakken. Hoe heter het water, hoe korter. Let op dat het vel zijn vorm behoudt.
Leg het vel op een snijplank. Plaats de vulling er op, vouw de onderkant over de vulling, vouw de zijkanten naar binnen en maak een rol.
Doe de ingrediënten voor het sausje in de blender. De hoeveelheden zijn puur op gevoel. Hou je van scherp, gebruik meer sambal. Hou je van zoet, meer ketjap.
Als je verse knoflook gebruikt, hak deze dan eerst in stukjes. Mix tot een gladde saus ontstaat. Als de saus te dun is, voeg wat pindakaas of -poeder toe. Is de saus te dik, voeg wat water toe.
Sampai jumpa!


Voor foto’s en inspiratie op Instagram: Vegan Yza


Pluk- en kookworkshop 23 april 2018
Laksa (Maleisië)
10-12 personen

Ingrediënten:
N.B.: dit zijn indicaties, aanpassen op gevoel en naar smaak!
Curry pasta:
3 tot 6 chili pepers, met of zonder zaadjes, kwestie van smaak
300 gr sjalotjes
1,5 theelepel komijn zaadjes
3 stengels verse sereh, in stukjes (citroengras)
10 à 12 knoflook tenen
5 theelepels koriander zaadjes
2 eetlepels koriander steeltjes (blaadjes apart houden voor garnering)
8 theelepels curry poeder
7,5 cm verse gember
4 eetlepels sambal badjak (dit is een milde sambal)
Arachide- of kokosolie
Laksa:
1,5 a 2 lt plantaardige bouillon
stuk of 10 curry leaves
3 à 4 blikken kokosmelk
3 eetlepels ketjap manis
3 wortels, in spiraal
2 bakjes paddenstoelen, bv oesterzwammen in reepjes gescheurd, shimei
2 rode paprika’s, in stukjes
2 paksoi, fijngesneden
2 pakken rijst noodles
lenteui, in ringen gesneden
taugeh 1zak, overgoten met heet water (sojascheuten)
limoen, ter garnering
verse koriander, ter garnering
Himalaya zout
Kokosbloesem- of palmsuiker, optioneel en naar smaak

Methode:
In een pan, rooster de koriander en komijn zaadjes een paar minuten, zonder olie, tot de geur vrijkomt. Snij de ingrediënten voor de curry pasta, voor zover nodig, in niet al te grove stukken en pureer ze tot een pasta in de blender, samen met de koriander en komijn.
In olie, bak de paddestoelen en paprika en zet opzij.
In olie, bak de curry pasta, 15 a 20 minuten, op laag tot medium vuur, al roerend, niet laten aanbranden.

2 Voeg de bouillon, curry leaves, curry poeder, ketjap manis en kokosmelk toe. Laat pruttelen en voeg na ongeveer 15 minuten de wortel en de paksoi toe, eerst de witte stukken, 5 minuten later de groene delen. Voeg, wanneer de paksoi gaar is, de oesterzwammen en paprika toe.
Proef en voeg naar smaak sambal, zout of suiker toe. De laksa mag lopend zijn, zoals een dikke soep, maar dikker of dunner kan ook, dit is een kwestie van voorkeur. Voeg indien nodig bouillon toe.
Maak nu de rijst noodles volgens de instructies op de verpakking en laat de laksa sudderen totdat de noodles klaar zijn.
Serveer de noodles in kommen en schep de laksa er overheen. Serveer naar smaak met taugeh, limoen, koriander, sambal en bawang goreng.
Selamat makan! (Eet smakelijk!)


Voor foto’s en inspiratie op instagram: Vegan Yza


Pluk- en kookworkshop 23 april 2018
Atjar Tjampoer (Indonesië)

Ingrediënten:
Groenten naar keuze. Ik gebruikte taugeh, bloemkool, wortel, rode en gele paprika en Chinese kool.
Kokos-, arachide- of zonnebloemolie
Mosterdzaadjes, ongemalen
Gehakte ui
Knoflook, zeer fijn gehakt
Chili pepers, fijn gesneden
Gemberwortel, geraspt
Laos (of vers geraspte galanga wortel)
Kurkuma, vers geraspt of poeder
Kurkuma in poedervorm
Mosterdpoeder
Kemiri noten, geraspt
Azijn
Gula djawa (kokossuiker)

Methode:
Snij de paprika, wortel en kool in fijne reepjes en de bloemkool in zeer kleine stukjes. De taugeh blijft heel.
Verhit olie in een wok of koekepan. Voeg de mosterzaadjes toe. Na ongeveer een minuut gaan deze ‘springen’. Voeg dan de gehakte ui, knoflook, chilipepers, gember, laos en kurkuma toe.
Als je de laatste ingrediënten niet vers kunt vinden, gebruik ze dan gewoon in poedervorm.
Voeg mosterpoeder, kurkuma poeder en de geraspte kemiri noten toe. Laat staan op zacht vuur en roer af en toe.
Vul een kookpot met half water, half azijn en voeg daar kurkuma en de fijngesneden groenten toe. De taugeh hoeft alleen te worden gewassen in koud water, overgoten met kokend water en opnieuw afgespoeld met koud water. Voeg ze het allerlaatste toe.
Proef nu het kookvocht en voeg meer azijn toe als je dit nodig vindt. Voeg dan de suiker toe, totdat de balans tussen zoet en zuur goed is. Dit is geen exacte wetenschap, maar zoals altijd een kwestie van smaak.
Voeg nu het mengsel uit de wok toe, roer alles goed en breng het aan de kook. Laat het een tijdje zachtjes koken.
Gebruik een schuimspaan om schone potten tot bovenaan te vullen met de groentjes. Druk dit mengsel goed aan in de pot. Voeg dan het kookvocht toe tot de pot vol is en schroef deze dicht. Klop even met de potten op het werkblad om lucht vrij te laten. Omdat het mengsel heet is, zal er een natuurlijk vacuum ontstaan in de pot.
2 De atjar blijft maanden goed op deze manier. Na opening echter, blijft het in de koelkast nog slechts 1 à 2 weken goed.
Atjar tjampoer is heerlijk tussen broodjes en burgers, in salades, wraps of spring rolls, bij oosterse gerechten, etc.


Voor foto’s en inspiratie op instagram: Vegan Yza


JAMIE'S WORST (recept van Jamie Oliver)


4 personen
40 minuten



Ingrediënten:
Olijfolie
1 ui
2 teentjes look
1 citroen 
1 eetlepel venkelzaden
0,5 koffielepel pikante peper
1 laurierblad
6 worsten (kan ook met veggie worsten of 1,5 dl linzen)
1,5 eetlepel bloem
1 blik tomaten, 400 gram
500 ml groenten bouillon 
1 groot handvol kool naar keuze of meer ;) (boerenkool, palmkool, flower sprouts...).

Hoe doe ik het?

  1. schil de ui en maak er halve maantjes van. Bak in een pot met 1 eetlepel olijfolie tot ze zacht en glazig zijn.
  2. schil de teentjes look en snijdt ze fijn. Doe drie strippen zeste van de citroen en snijdt ze fijn. Doe look en citroenzeste in de pot samen met kruiden en het laurierblad. Bak 1-2 minuten.
  3. snijd de worsten in stukken van drie centimeter en wentel ze in 1,5 eetlepel bloem. Voeg de worsten aan de pot toe. Bak ze tot ze bruin zijn.
  4. voeg de bliktomaat en bouillon toe. Laat 20 minuten sudderen met halfgesloten deksel. 
  5. Snijd de nerven uit het blad van de kool en snijd de kool in reepjes van 1 centimeter. Laat de kool nu 5 minuten mee-sudderen.


Smakelijk :)



Reacties

Populaire posts van deze blog

Te oogsten + wist je datjes (05/2018)

Te oogsten + wist je datjes (02/2018)

Te oogsten + wist je datjes