Te oogsten + wist je datjes (07/2018)

Op de boerderijrode besjes (pluk eerst de hele rijpe!)
Tunnel 1: rucola, pijpajuin, princesseboontjes
Tunnel 2: peterselie, rucola, bieslook, chinese bieslook, tijm, basilicum
Tunnel 3: komkommer
Tunnel 4: basilicum (gewone, struik, paarse en thaise)
Blok 1: courgette (groene en gele), witte patisson
Blok 2: verse look , peultjes en erwtjes, tuinbonen, princessebonen
Blok 3: nieuwe patatjes, stekelbes, blauwbes, rode en witte besjes
Blok 4: rode en witte ajuin, prei, groene en witte selder( oogst enkel de buitenste takken), ijsbergsla, eikenbladsla, krulsla en kropsla, snijsla, krulandijvie, venkel
Blok 5aziatische slamix, mizuna, wortelen, aardbei,  chinese kool (moet weg), broccoli,bloemkool, koolrabi paars (moet weg)
Blok 6koolrabi
Naast gracht rechts achteraan:  framboosjes
Blokje voor tunnel:
Warmoes (=snijbiet), grootbladige spinazie, nieuw-zeelandse spinazie, zomerpostelein, aurelia (paardenbloemachtig blad)
Kruiden: citroenmelisse, munt (marokkaanse, chocolade, appel- en pepermunt),  zuring, lavas, pijpajuin, bieslook, chinese bieslook, tijm, salie, marjolein, vrouwenmantel, dropplant (=anijshysop), citroenverbena (verveine), hertshoornweegbree, bonenkruid, bergamot, koriander, dille, basilicum (gewone, struik, paarse en thaise), kamillebloempjes voor thee

Eetbare bloemen: madeliefje, viooltje, komkommerkruid (bernagie), kaasjeskruid, oost-indische kers (ook blad bruikbaar als sla), kosmosbloemen, bloemblaadjes van goudsbloem

wist- je- dat:
  • Je als je de bloemblaadjes van de goudsbloem meekookt met je aardappelen, ze een peperachtige smaak geven aan je aardappelen en een mooie kleur.
  • De madeliefjes het lekkerst zijn wanneer ze nog niet volledig opengebloeid zijn. Als je de ongeopende knoppen van madeliefjes op azijn legt, krijg je het effect van kappertjes.
  • Zomerpostelein heel lekker is in soep en warme bereidingen. Je kan het ook onder je sla mengen. Het seizoen is bijna ten einde. Zomerpostelein komt snel in zaad en volgend jaar komt die op dezelfde plaats weer uit.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Te oogsten + wist je datjes (05/2018)

Te oogsten + wist je datjes

Te oogsten + wist je datjes (02/2018)