Te oogsten + wist je datjes (07/2019)


Beste plukkers
Na enkele extreem droge weken, hebben we vrijdag een fikse regenbui gehad. Een zegen voor ons veld.
Dit jaar was een echt aardbeienjaar. In juni waren er heel veel en nog steeds zijn er te plukken. Ook zijn er vele rode en witte (zijn minder zuur) bessen te plukken onder het net. Ingang enkel langs het deurtje. Je mag er confituur van maken. Het seizoen van de rabarber is voorbij. Hij bevat nu meer oxaalzuur en door hem te laten afsterven, hebben we volgend jaar weer mooie rabarber.
Onze vroege aardappelen hebben de plaag (fytophtora) waardoor het loof afgestorven is. De patatjes mag je nog oogsten.
Opgelet: OOGST AARDAPPELEN LAATST, WANT JE KAN DE AARDAPPELZIEKTE OVERBRENGEN OP DE TOMATEN. GA NIET MEER IN DE TUNNEL NA HET ROOIEN VAN DE AARDAPPELEN.
De eerste tomaten staan te plukken: 1 grote of 3 kleine/volwassene. In tunnel 1 en3 staan verschillende soorten kleine tomaatjes. We hebben deze rassen door elkaar geplant zodat je ze gemengd kan plukken. De grotere tomaten staan meestal per ras. In tunnel 1 staan andere rassen dan in tunnel 3. Er zijn meer soorten dan de voorbije jaren.
Basilicum vind je zowel in de kruidentuin als in de tomatentunnels. Wanneer er veel staat, mag je veel oogsten. Er zijn 4 soorten: gewone, paarse, thaise en struikbasilicum. Wanneer er bloem op komt, moet hij dringend geknipt worden.
De look is geoogst en wordt weldra verdeeld. 3 bollen/volwassene, 2 bollen/groot kind, 1 bol/klein kind.
Kalender
17 juli
woensdag
19u tot 21u30
WERKAVOND met potluck BBQ 18u - 19u
28 juli
zondag
10u tot 16u
WERKDAG met potluck 12u-13u + kinderanimatie
19 augustus
maandag
13u - 21u30

WERKMIDDAG+AVOND met potluck BBQ 18u - 19u

22 augustus
donderdag
13u - 21u30

WERKMIDDAG+AVOND met potluck BBQ 18u - 19u

24 augustus
zaterdag

13u - …

ZINCKfestiVAL // 10j plukboerderij / potluck BBQ 18u
 enkel voor leden
25 augustus
zondag

... - 16u00

ZINCKfestiVAL // 10j plukboerderij / potluck brunch 11u
 enkel voor leden




























TE OOGSTEN OP 16 juli: vet gedrukt=witte vlag  
in kot :  neem steeds een kijkje of er geoogste groenten liggen. Weldra wordt de look er gelegd.
Tunnel 1:
Peterselie: pluk vanuit kruidentuin
Pijpajuin, rucola achteraan, basilicum, tomaat
Tunnel 2:
rucola, tijm, chinese bieslook en gewone, malabarspinazie (pluk het grote blad en gebruik als sla)
Tunnel 3:
rode bietenblad, basilicum, tomaat
Tunnel 4:
komkommer
Blok1: wortelgewassen
Rode biet, chioggia biet, wortelen
Blok 2: vruchtgewassen
Gele, groene en gestreepte courgetten, patisson
Blok 3:  fruit
Aardbeien: de linkse achteraan zijn doordragers
Rode besjes, witte besjes (zijn minder zuur) onder doek: OOK VOOR CONFITUUR!
Blok 4: kolenfamilie
Koolrabi grote (MOET WEG), spitskool (MOET WEG), jonge koolrabi, bloemkool, enkele zijroosjes broccoli
Blok 5:
Rode en witte ui: het groene loof kan je ook gebruiken,  snij het wel af anders vergeelt het direct: je kan het versnipperen in je sla of verwerken in je gerechten
Prei, aardbeien, patatjes
Blok 6: blad en peulgewassen
Snijselder, groene selder, witte selder, snijsla, slasoorten, venkel
boontjes
Tuinbonen=labbonen: VRIES NU IN!
Blokje voor tunnel:
Warmoes (=snijbiet), doorlevende spinazie, enkele augurkjes
nieuw-zeelandsespinazie (pluk de koppen van de plant of het grote blad)
Blokje na tunnel: /
Kruidentuin: oogst de kruiden waar een bordje bij staat: steeds afknippen
Citroenmelisse, appelmunt , pepermunt, marokkaanse munt, chocolade munt, gewone munt, bergamot, tijm, dropplant, wilde marjolein (oregano), bonenkruid, lavendel-bonenkruid, lavas, veldzuring, bieslook, chinese bieslook, pijpajuin, vrouwenmantel, aurelia, salie, dragon, mexicaanse dragon, rozemarijn, citroenverbena, komkommerkruid, 4 soorten basilicum, peterselie
De onderlijnde kan je voor thee gebruiken.
Eetbare bloempjes :
Kruidentuin: Viooltje, komkommerkruid=bernagie (klein blauw bloempje), oost-indische kers (ook blad als sla), kaasjeskruid
goudsbloem (oranje bloemblaadjes zijn eetbaar)
Te verwachten teelten:
Aubergine, andere soorten bonen
in de kijker:
spitskool:
spitskool is een wat zachtere en smakelijkere variant van witte kool. Bovendien is het een zeer gezonde groente die bomvol vitamine C zit. De kool heeft bovenaan een spitse punt. Onze spitskolen zijn groen, maar er bestaat sinds kort ook een rode variant. In de herfst zullen we deze voor het eerst telen. Snij de kool in 4 en verwijder de harde kern. Snij de kool nu in reepjes zoals rode kool. Spitskool leent zich voor vele kooktechnieken: koken, bakken, roerbakken of wokken, stomen, stoven en in de oven klaarmaken. Ook kan je er stamppot van bereiden en kan het rauw gebruikt worden als basis voor verschillende salades. Smakelijk!

wist- je- dat:
·         Er dit jaar geen honing geproduceerd wordt in de kast op ons veld. Gelukkig heeft Kevin nog andere kasten in Schelle die het wel goed doen. Door problemen met de koningin zijn de bijtjes niet actief.
·         Patisson een minder gekende groente is die we op ons veld telen. Het zijn witte vruchtgewassen. Je moet ze jong oogsten, dan zijn ze heel mals en smakelijk. Qua smaak kan je het vergelijken met courgette. De ene vindt courgette lekkerder en de andere patisson. Alle gerechten met courgette kan je vervangen door patisson: opvullen in de oven, stoven, soep enz.
·         We dit jaar andere rassen aubergines telen. Er zijn 3 rassen: hele dikke paarse, hele dikke zwarte en smallere zwarte. Nog even geduld. Daar we schrik hebben dat ze te klein geoogst worden, gaan we ze voorlopig zelf oogsten en in het kot leggen.
We wensen jullie veel pluk- en kookplezier!
Team zinkval

Reacties

Populaire posts van deze blog

Te oogsten + wist je datjes (08/2018)

Te oogsten + wist je datjes (05/2019)