Te oogsten + wist je datjes (09/2019)
Beste
plukkers
September
kende een veel te droge start. Gelukkig zijn het nu regendagen en is er nog
geen nachtvorst op komst. Ons veld kan nog veel regen gebruiken. Door de
droogte wordt de grond harder en is het moeilijker om met riek in de grond te
geraken om te oogsten.
Er
kan veel geoogst worden. Kies zo weinig mogelijk gele vlag. Dit zijn groentjes
die we in de winter ook nog kunnen gebruiken. Daar de zomer voorbij is, zullen
de tomaten langzamer gaan rijpen. Pluk wat minder zodat iedereen nog rijpe
tomaten kan oogsten. Het is volop paprikatijd.
Graag
meer selder gebruiken. Je kan deze ook als stoofselder gebruiken (zeker de
middelste takken van zowel groene als witte selder). De knolselder kan bewaard
worden.
Wie
graag knabbelt, mag de rijpe zonnebloemen oogsten voor de pitten. Oogst een
stengel waar maar 1 bloem op staat af. Deze hebben de dikste pitten.
De
lege ruimtes in tunnel 4 zijn bezaaid met snijgroen voor de winter: vooral
veldsla, winterpostelein en kervel.
Er
is nog steeds heel wat werk op het veld: onkruid wieden, aardbeiranken
verwijderen, lege percelen met groenbemester inzaaien…
Pompoenen: vrijdag en zondag zullen de pompoenen geoogst worden. Graag
enkele meenemen om thuis te bewaren (volg instructie op veld), want bij ons
liggen ze in de regen. Leg ze indien mogelijk droog, koel en vorstvrij. Er zijn
verschillende rassen. De butternuts (flesvormige, beige kleur) en de kleine
oranje pompoenen moeten niet geschild worden. Spaghettipompoenen zijn
geen gewone pompoenen. Ze zijn geel en ovaal. Het vruchtvlees wordt er na
bereiding met een vork uitgetrokken als spaghetti. Maak er geen soep van.
Tip oogsten snijgroen: neem heel de plant samen, ook de onderste bladeren en snij af.
Zo gaan de onderste bladeren niet verloren en blijft alles netjes.
Kalender
29 september
|
zondag
|
10 tot 16 uur
|
Werkdag met potluck om 12u30.
|
19 oktober
|
zaterdag
|
10 tot 16 uur
|
Werkdag met potluck om 12u30.
|
1 december
|
zondag
|
14 uur stipt
|
Evaluatiemoment voor alle plukkers
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Te
oogsten op 26 september: vet gedrukt=witte vlag
Een aantal groenten
kunnen niet tegen de vorst. Kan langer geoogst/bewaard worden: knolselder,
wortelen, rammenas, daikon, witte kool, rode kool, rapen. Kies vooral de andere
groenten.
in kot : neem steeds een
kijkje of er geoogste groenten liggen.
Tunnel 1:
Peterselie, pijpajuin,
rucola achteraan, basilicum
tomaat
Tunnel 2:
Aubergine, paprika,
jalapeno’s
tijm, chinese en gewone
bieslook
malabarspinazie,
citroenkomkommers
Tunnel 3:
Basilicum
tomaat (langs zijkant vind
je speciale soorten)
Tunnel 4:
Paprika, chilipeper
(rood=rijp en pikanter)
koriander
Blok1: wortelgewassen
Rode biet, chioggia
biet, gele biet
wortelen
Blok 2: vruchtgewassen
(courgette), patisson
(gebruik ze nog voor de soep), pompoen
Blok 3: enkele
aardbeien, frambozen, blauwe druifjes
Blok 4: kolenfamilie
Barbarakruid
(winterkers), exotische groente, bladmosterd, mizuna
rammenas, daikon
Rode en witte kool
Koolrabi (groen en
paars),
chinese kool, paksoi
Blok 5:
Prei, spinazie
aardbei
Blok 6:
Snijselder, groene
selder, witte selder, knolselder, venkel
Boontjes: alle bedden
Blokje voor tunnel:
Warmoes (=snijbiet),
doorlevende spinazie
Blokje na tunnel: sla, snijsla, veldsla,
roodlof (radicchio), andijvie, groenlof (=suikerbrood), winterpostelein
Naast gracht: frambozen
Kruidentuin:
De meeste kruiden zijn
nu nog OK, maar weldra zal het aantal minderen.
Gebruik de bloemen van
de chinese bieslook.
Nog te verwachten
wintergroenten: spruiten, flower sprouts, savooi, boerenkool, palmkool,
yacon, aardpeer, schorseneren, pastinaak, wortelpeterselie
wist- je- dat:
·
9 gezinnen zich hebben ingeschreven op de
open-veld-dag om volgend seizoen deel te nemen. Er volgen nog 2
infomomenten: nu zondag 29 september om 11 uur en zaterdag 19 oktober
om 13u30. Leuk dat we op jullie kunnen rekenen voor reclame.
·
Gele en chioggia bieten vergeten groenten zijn. De gele smaken
zoet. De chioggia bieten zijn rauw heel mooi. Op zoek naar een recept met de 3
bietensoorten? Kijk op de website bij ‘trio van bietjes’.
We wensen jullie veel
pluk- en kookplezier!
Team Zinckval
Reacties
Een reactie posten