Te oogsten + wist je datjes (09/2019)


Beste plukkers
September kende een veel te droge start. Gelukkig zijn het nu regendagen en is er nog geen nachtvorst op komst. Ons veld kan nog veel regen gebruiken. Door de droogte wordt de grond harder en is het moeilijker om met riek in de grond te geraken om te oogsten.
Er kan veel geoogst worden. Kies zo weinig mogelijk gele vlag. Dit zijn groentjes die we in de winter ook nog kunnen gebruiken. Daar de zomer voorbij is, zullen de tomaten langzamer gaan rijpen. Pluk wat minder zodat iedereen nog rijpe tomaten kan oogsten. Het is volop paprikatijd.
Graag meer selder gebruiken. Je kan deze ook als stoofselder gebruiken (zeker de middelste takken van zowel groene als witte selder). De knolselder kan bewaard worden.
Wie graag knabbelt, mag de rijpe zonnebloemen oogsten voor de pitten. Oogst een stengel waar maar 1 bloem op staat af. Deze hebben de dikste pitten.
De lege ruimtes in tunnel 4 zijn bezaaid met snijgroen voor de winter: vooral veldsla, winterpostelein en kervel.
Er is nog steeds heel wat werk op het veld: onkruid wieden, aardbeiranken verwijderen, lege percelen met groenbemester inzaaien…
Pompoenen: vrijdag en zondag zullen de pompoenen geoogst worden. Graag enkele meenemen om thuis te bewaren (volg instructie op veld), want bij ons liggen ze in de regen. Leg ze indien mogelijk droog, koel en vorstvrij. Er zijn verschillende rassen. De butternuts (flesvormige, beige kleur) en de kleine oranje pompoenen moeten niet geschild worden. Spaghettipompoenen zijn geen gewone pompoenen. Ze zijn geel en ovaal. Het vruchtvlees wordt er na bereiding met een vork uitgetrokken als spaghetti.  Maak er geen soep van.
Tip oogsten snijgroen: neem heel de plant samen, ook de onderste bladeren en snij af. Zo gaan de onderste bladeren niet verloren en blijft alles netjes.

Kalender
29 september
zondag
10 tot 16 uur
Werkdag met potluck om 12u30.
19 oktober
zaterdag
10 tot 16 uur
Werkdag met potluck om 12u30.
1 december
zondag
14 uur stipt
Evaluatiemoment voor alle plukkers








Te oogsten op 26 september: vet gedrukt=witte vlag  
Een aantal groenten kunnen niet tegen de vorst. Kan langer geoogst/bewaard worden: knolselder, wortelen, rammenas, daikon, witte kool, rode kool, rapen. Kies vooral de andere groenten.
in kot :  neem steeds een kijkje of er geoogste groenten liggen.
Tunnel 1:
Peterselie, pijpajuin, rucola achteraan, basilicum
tomaat
Tunnel 2:
Aubergine, paprika, jalapeno’s
tijm, chinese en gewone bieslook
malabarspinazie, citroenkomkommers
Tunnel 3:
Basilicum
tomaat (langs zijkant vind je speciale soorten)
Tunnel 4:
Paprika, chilipeper (rood=rijp en pikanter)
koriander
Blok1: wortelgewassen
Rode biet, chioggia biet, gele biet
wortelen
Blok 2: vruchtgewassen
(courgette), patisson (gebruik ze nog voor de soep), pompoen
Blok 3:  enkele aardbeien, frambozen, blauwe druifjes
Blok 4: kolenfamilie
Barbarakruid (winterkers), exotische groente, bladmosterd, mizuna
rammenas, daikon
Rode en witte kool
Koolrabi (groen en paars), chinese kool, paksoi
Blok 5:
Prei, spinazie
aardbei
Blok 6:
Snijselder, groene selder, witte selder, knolselder, venkel
Boontjes: alle bedden
Blokje voor tunnel:
Warmoes (=snijbiet), doorlevende spinazie
Blokje na tunnel: sla, snijsla, veldsla, roodlof (radicchio), andijvie, groenlof (=suikerbrood), winterpostelein
Naast gracht: frambozen
Kruidentuin:
De meeste kruiden zijn nu nog OK, maar weldra zal het aantal minderen.
Gebruik de bloemen van de chinese bieslook.
Nog te verwachten wintergroenten: spruiten, flower sprouts, savooi, boerenkool, palmkool,  yacon, aardpeer, schorseneren, pastinaak, wortelpeterselie
wist- je- dat:
·         9 gezinnen zich hebben ingeschreven op de open-veld-dag om volgend seizoen deel te nemen. Er volgen nog 2 infomomenten: nu zondag 29 september om 11 uur en zaterdag 19 oktober om 13u30. Leuk dat we op jullie kunnen rekenen voor reclame.
·         Gele en chioggia bieten vergeten groenten zijn. De gele smaken zoet. De chioggia bieten zijn rauw heel mooi. Op zoek naar een recept met de 3 bietensoorten? Kijk op de website bij ‘trio van bietjes’.

We wensen jullie veel pluk- en kookplezier!

Team Zinckval

Reacties

Populaire posts van deze blog

Te oogsten + wist je datjes (08/2018)

Infomomenten geïnteresseerde deelnemers 2020

Infomomenten geïnteresseerde deelnemers 2020