INFO: minder bekende wintergroenten


Lepelblad: afknippen. Vergeten keukenkruid, hoog vitamine C-gehalte. De smaak is kruidig en scherp. Kan gebruikt worden in een slaatje, om soep of saus af te werken, in kruidenboter. Blok 4
Winterkers of barbarakruid: Afknippen. Pittige smaak zoals cresson(tuinkers) en waterkers. Rauw of maximum 2 minuten koken. De jonge bladeren worden gekookt als spinazie of worden fijngehakt aan salades toegevoegd. De oudere bladeren worden gebruikt als een kruid, maar zijn erg sterk van smaak. Daarom worden ze eerst even gekookt om de sterkte eraf te halen. Blok 4
Winterpostelein: groeit in tunnel 1. Knip af. De groente met de meeste omega3 vetten. Bevat heel veel vitamines en mineralen. Een van de gezondste groenten. Je kan het rauw eten in een salade. Verwerken in stoemp of soep.
Pastinaak: oogst met riek naast elkaar. Een dikke witte wortel met een zoete, kruidige smaak. Kan geraspt worden in een wortelsalade. Ook lekker in soep, puree, als chips of frietjes
Schorseneren: oogst de schorseneren mooi naast elkaar. Steek de spade 10 cm voor de plant loodrecht in de grond en zo diep mogelijk daar het hele lange smalle wortels zijn met een bruin-zwarte schil. Van binnen zijn ze wit. Ze hebben een kleverig melksap. Gebruik best handschoenen bij het schillen met dunschiller. Doe in het water wat azijn om verkleuring te voorkomen. Schorseneren bevatten inuline wat bij sommige personen darmkrampen veroorzaakt.
Aardpeer: onze aardperen staan op blok 3 helemaal achteraan. Een groente die op dezelfde plaats blijft staan. Het gewas maakt hele hoge takken waar precies kleine zonnebloempjes op komen. Onder de grond groeien onregelmatige knollen. Steek de plant uit zoals aardappelen. De knollen hebben een lichte aangename notensmaak. Heerlijk in soep of puree, gerasp in een slaatje of gestoofd in reepjes. Aardperen bevatten eveneens inuline.
Peterseliewortel=wortelpeterselie: de wortel heeft een kruidige smaak. Het blad kan je gebruiken als peterselie. Oogst 1 keer daar de teelt met de droogte niet gelukt is. Je kan ze klaarmaken zoals wortelen, in soep of stoemp.
Flowersprouts: kruising van spruitkool en boerenkool. De plant heeft groen-paarse gekrulde bladeren en kan tot een meter hoog groeien. In de oksels groeien kleine losse paars-groene kooltjes, die je oogst als ze ongeveer 5 cm groot zijn. Ze groeien dus zoals spruitkool, maar het zijn geen vaste kooltjes zoals de spruitjes. Ze zijn heel lekker. De smaak ligt tussen spruitjes en boerenkool. Daar de smaak zachter is dan spruitjes, zijn er meer kinderen die dit lusten. Je kan ze op vele manieren bereiden: stomen, koken, bakken, wokken …. Even wassen en ze zijn klaar om te bereiden. Ook zijn ze veel sneller bereid dan spruiten en boerenkool en bevatten ze een dubbele hoeveelheid vitamine B6 en vitamine C dan spruitjes. In de winkel is het een dure groente. In sterrenrestaurants vind je ze op het menu.
Boerenkool:ook kale genoemd, zit vol antioxidanten en wordt beschouwd als superfood. Het bevat heel veel vitamine K, vitamine A, C en ijzer en is goed voor je immuunsysteem, weerstand, botten en gebit. Pluk de bladeren op de onderste helft van de plant. Zo kan de plant bovenaan verder aangroeien. Lekker in stoemp, smoothies of als chips. Rauw in een salade is het een anti-kankermiddel.
Palmkool: een echte vergeten groente. Zit eveneens vol antioxidanten. Pluk de onderste bladeren en laat plant leven. Haal de nerf er uit daar deze taaier is. De nerf kan eventueel apart bereid worden.
Yacon=appelwortel: hebben we dit jaar voor het eerst geteeld als proef, maar heeft last gehad van de droogte. Het zijn knollen onder de grond die we zelf zullen oogsten. De smaak wordt zoeter als je ze 4 weken bewaard. Dit jaar een proevertje. Eet ze rauw eten, maar warme bereidingen zijn ook mogelijk.
Witloofwortels: ook chicorei genoemd, de wortels die te kort afgesneden werden liggen in een bak in ons kot. Bitter en zeer gezond. Snij ze in stukken en kook ze in water af. Meestal gegeten in bechamelsaus.

Smakelijk!

Reacties

Populaire posts van deze blog

open-veld-dag zondag 17 september 2023

waar ligt jouw dichtsbijzijnde biologische (zelfoogst) boerderij?