Te oogsten + wist je datjes (04/2019)
Te
oogsten op 11 april
Met
de lente zijn de eerste voorjaarsgroenten in de tunnel reeds te oogsten:
spinazie, kervel, rucola en ander snijgroen, radijzen en paksoi. Dit kan
smaken! Op het veld zijn nog enkele wintergroenten te oogsten. Wie op blok 6
nog een savooi, witte kool of rode biet vindt die bruikbaar is, neem ze gerust
mee. Nog even geduld voor de sla. We moeten eerst nog een verplichte
nitraatcontrole laten doen.
in kot : aardperen (neem er de
grootste uit) en rode biet in ton
Tunnel 1:
Spinazie, peterselie,
winterpostelein (einde seizoen), koriander
Tunnel 2:
Aziatische snijsla,
mizuna en snijkool (=rapesteeltjes), bladmosterd, gewone rucola, radijzen,
paksoi
Tunnel 3:
Kervel, cresson
Tunnel 4:
Snijselder, koriander,
wilde rucola, snijbiet (=warmoes)
Blok 4:
Prei
Blok 5:
boerenkool, palmkool:
kleine blaadjes (ook rauw bruikbaar) en bloemknoppen (broccoli) rauw in slaatje
of bereid
Blok 6:
schorseneren, pastinaak
spruitkool: spruitjes en
bloemknoppen (broccoli) te oogsten
flower sprouts: oogst nu
de bloemknoppen (broccoli): rauw of bereid
Blokje voor tunnel:
Warmoes (=snijbiet)
Kruidentuin: oogst de
kruiden waar een bordje bij staat: steeds afknippen
Citroenmelisse,
appelmunt en pepermunt, bergamot, tijm, dropplant, wilde marjolein
(oregano), lavas, bloedzuring, veldzuring en spinaziezuring, bieslook, chinese
bieslook, pijpajuin.
De onderlijnde kan je
ook voor thee gebruiken.
Eetbare bloempjes (in
kruidentuin):
Viooltje, madeliefje en
binnenkort ook de bieslook
Alle bloempjes van de
kolenfamilie zijn eetbaar.
Te verwachten teelten:
Blaadjes rode biet voor
slaatje, sla (snij, krop, rode eikenblad), bloemkool op het veld, koolrabi,
chinese kool, venkel, rabarber
wist-
je- dat:
·
Je in het voorjaar ook gezonde onkruiden op of
aan de rand van het veld vindt. Wie dit kent en graag gebruikt, mag deze
oogsten. Zevenblad, brandnetel, witte dove netel, hondsdraf, paardenbloem,
vogelmuur ….
·
Je op de website groentewijzer van de wassende maan,
receptjes vindt voor het koken met minder gekende groenten
·
Je het afgeknipte snijgroen lang kan bewaren als je het direct
wast bij thuiskomst en daarna in een goed afgesloten doos met onderaan een
keukenrolpapiertje bewaart in de koelkast.
·
We volop bezig zijn met het plaatsen van een bewateringssysteem in
de tunnels. Dit zal ons heel wat tijd besparen om de tunnels te sproeien.
We wensen jullie veel
pluk- en kookplezier!
Team zinkval
Reacties
Een reactie posten