Te oogsten + wist je datjes (07/2019)
Beste
plukkers
Na
enkele extreem droge weken, hebben we vrijdag een fikse regenbui gehad. Een
zegen voor ons veld.
Dit
jaar was een echt aardbeienjaar. In juni waren er heel veel en nog
steeds zijn er te plukken. Ook zijn er vele rode en witte (zijn minder zuur)
bessen te plukken onder het net. Ingang enkel langs het deurtje. Je mag er
confituur van maken. Het seizoen van de rabarber is voorbij. Hij bevat nu meer
oxaalzuur en door hem te laten afsterven, hebben we volgend jaar weer mooie
rabarber.
Onze
vroege aardappelen hebben de plaag (fytophtora) waardoor het loof
afgestorven is. De patatjes mag je nog oogsten.
Opgelet: OOGST AARDAPPELEN LAATST, WANT JE KAN DE AARDAPPELZIEKTE
OVERBRENGEN OP DE TOMATEN. GA NIET MEER IN DE TUNNEL NA HET ROOIEN VAN DE
AARDAPPELEN.
De
eerste tomaten staan te plukken: 1 grote of 3 kleine/volwassene. In
tunnel 1 en3 staan verschillende soorten kleine tomaatjes. We hebben deze
rassen door elkaar geplant zodat je ze gemengd kan plukken. De grotere tomaten
staan meestal per ras. In tunnel 1 staan andere rassen dan in tunnel 3. Er zijn
meer soorten dan de voorbije jaren.
Basilicum vind je zowel in de kruidentuin als in de tomatentunnels. Wanneer
er veel staat, mag je veel oogsten. Er zijn 4 soorten: gewone, paarse, thaise
en struikbasilicum. Wanneer er bloem op komt, moet hij dringend geknipt worden.
De
look is geoogst en wordt weldra verdeeld. 3 bollen/volwassene, 2
bollen/groot kind, 1 bol/klein kind.
Kalender
17 juli
|
woensdag
|
19u tot 21u30
|
WERKAVOND
met potluck BBQ 18u - 19u
|
28 juli
|
zondag
|
10u tot 16u
|
WERKDAG met
potluck 12u-13u + kinderanimatie
|
19 augustus
|
maandag
|
13u - 21u30
|
WERKMIDDAG+AVOND
met potluck BBQ 18u - 19u
|
22 augustus
|
donderdag
|
13u - 21u30
|
WERKMIDDAG+AVOND met potluck BBQ 18u - 19u
|
24 augustus
|
zaterdag
|
13u - …
|
ZINCKfestiVAL // 10j plukboerderij / potluck BBQ 18u
enkel voor leden
|
25 augustus
|
zondag
|
... - 16u00
|
ZINCKfestiVAL // 10j plukboerderij / potluck brunch 11u
enkel voor leden
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
TE OOGSTEN OP 16 juli: vet gedrukt=witte vlag
in kot : neem steeds een kijkje
of er geoogste groenten liggen. Weldra wordt de look er gelegd.
Tunnel 1:
Peterselie: pluk vanuit
kruidentuin
Pijpajuin, rucola
achteraan, basilicum, tomaat
Tunnel 2:
rucola, tijm, chinese
bieslook en gewone, malabarspinazie (pluk het grote blad en gebruik als sla)
Tunnel 3:
rode bietenblad,
basilicum, tomaat
Tunnel 4:
komkommer
Blok1: wortelgewassen
Rode biet, chioggia
biet, wortelen
Blok 2: vruchtgewassen
Gele, groene en gestreepte
courgetten, patisson
Blok 3: fruit
Aardbeien: de linkse
achteraan zijn doordragers
Rode besjes, witte
besjes (zijn minder zuur) onder doek: OOK VOOR CONFITUUR!
Blok 4: kolenfamilie
Koolrabi grote (MOET
WEG), spitskool
(MOET WEG), jonge koolrabi, bloemkool, enkele zijroosjes broccoli
Blok 5:
Rode en witte ui: het
groene loof kan je ook gebruiken, snij het wel af anders vergeelt het
direct: je kan het versnipperen in je sla of verwerken in je gerechten
Prei, aardbeien,
patatjes
Blok 6: blad en peulgewassen
Snijselder, groene
selder, witte selder, snijsla, slasoorten, venkel
boontjes
Tuinbonen=labbonen:
VRIES NU IN!
Blokje voor tunnel:
Warmoes (=snijbiet),
doorlevende spinazie, enkele augurkjes
nieuw-zeelandsespinazie (pluk de koppen van de
plant of het grote blad)
Blokje na tunnel: /
Kruidentuin: oogst de
kruiden waar een bordje bij staat: steeds afknippen
Citroenmelisse,
appelmunt , pepermunt, marokkaanse munt, chocolade munt, gewone munt, bergamot,
tijm, dropplant, wilde marjolein (oregano), bonenkruid, lavendel-bonenkruid, lavas,
veldzuring, bieslook, chinese bieslook, pijpajuin, vrouwenmantel,
aurelia, salie, dragon, mexicaanse dragon, rozemarijn, citroenverbena,
komkommerkruid, 4 soorten basilicum, peterselie
De onderlijnde kan je
voor thee gebruiken.
Eetbare bloempjes :
Kruidentuin: Viooltje,
komkommerkruid=bernagie (klein blauw bloempje), oost-indische kers (ook blad
als sla), kaasjeskruid
goudsbloem (oranje
bloemblaadjes zijn eetbaar)
Te verwachten teelten:
Aubergine, andere
soorten bonen
in de
kijker:
spitskool:
spitskool is een wat
zachtere en smakelijkere variant van witte kool. Bovendien is het een zeer
gezonde groente die bomvol vitamine C zit. De kool heeft bovenaan een spitse
punt. Onze spitskolen zijn groen, maar er bestaat sinds kort ook een rode
variant. In de herfst zullen we deze voor het eerst telen. Snij de kool in 4 en
verwijder de harde kern. Snij de kool nu in reepjes zoals rode kool. Spitskool
leent zich voor vele kooktechnieken: koken, bakken, roerbakken of wokken,
stomen, stoven en in de oven klaarmaken. Ook kan je er stamppot van bereiden en
kan het rauw gebruikt worden als basis voor verschillende salades. Smakelijk!
wist-
je- dat:
·
Er dit jaar geen honing geproduceerd wordt in de
kast op ons veld. Gelukkig heeft Kevin nog andere kasten in Schelle die het wel
goed doen. Door problemen met de koningin zijn de bijtjes niet actief.
·
Patisson een minder gekende groente is die we op ons veld telen.
Het zijn witte vruchtgewassen. Je moet ze jong oogsten, dan zijn ze heel mals
en smakelijk. Qua smaak kan je het vergelijken met courgette. De ene vindt
courgette lekkerder en de andere patisson. Alle gerechten met courgette kan je
vervangen door patisson: opvullen in de oven, stoven, soep enz.
·
We dit jaar andere rassen aubergines telen. Er zijn 3 rassen: hele
dikke paarse, hele dikke zwarte en smallere zwarte. Nog even geduld. Daar we
schrik hebben dat ze te klein geoogst worden, gaan we ze voorlopig zelf oogsten
en in het kot leggen.
We wensen jullie veel
pluk- en kookplezier!
Team zinkval
Reacties
Een reactie posten