Te oogsten + wist je datjes (08/2019)
Beste
plukkers
De
klimaatopwarming laat zich sneller dan verwacht voelen. Temperaturen van 40
graden, droogte, hevige regen… Jullie zijn goed bezig met lokale, biologische
seizoengroenten te eten! Het zijn zoals vorig jaar de bonen die minder
opbrengen. We verwachten dat er in het najaar weer vele bonen zullen zijn. De courgetten
vielen even stil, enkele verbrande tomaten, maar al bij al, viel het goed mee.
Vele gewassen waren minder snel klaar.
De
komkommers hebben het niet goed gedaan. We hebben nog citroenkomkommers
(tunnel) en augurken (kruidentuin) geplant om dit op te vangen. Hopelijk gaan
zij het goed doen.
Het
is een echt tomaten jaar. Nog nooit hebben we er zoveel gehad. Momenteel zijn
er iets minder. Pluk een beetje minder zodat iedereen er heeft.
Vergeet
geen bakje mee te brengen voor onze frambozen, want er zijn er weer veel. Er
zijn ook enkele bramen tussen de kleine vijver en de frambozen.
Nog
even geduld voor de pompoenen: zij moeten eerst afrijpen.
Wie
nog iemand kent die interesse heeft om deel te nemen, zondag 15 september
openen de CSA-bedrijven hun deuren. Deel hen deze datum mee. Indien ze niet
kunnen komen, laat hen een mailtje sturen zodat ze er volgend jaar zeker bij
kunnen zijn. Wij nodigen ze dan uit voor een volgend infomoment. We hebben
momenteel een wachtlijst.
Kalender
22 augustus
|
donderdag
|
13u – 21u
|
WERKMIDDAG+AVOND met potluck BBQ 18u - 19u
|
24 augustus
|
zaterdag
|
13u - …
|
ZINCKfestiVAL // 10j plukboerderij / potluck BBQ 18u
|
25 augustus
|
zondag
|
... - 16u00
|
ZINCKfestiVAL // 10j plukboerderij / potluck brunch 11u
|
4 sept
|
woensdag
|
Vanaf 18u30
|
Kruidenwandeling daarna drankje in ganzenhof
|
12 sept
|
donderdag
|
18u30 - 21 uur
|
Werkavond met potluch BBQ om 17u30 (een half uurtje vervroegd!)
|
15 sept
|
zondag
|
13u tot 17 u
|
Openvelddag CSA: infomomenten voor nieuwe deelnemers 2020
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
in kot : neem steeds een
kijkje of er geoogste groenten liggen, er zijn nog uien.
Tunnel 1:
Peterselie: pluk vanuit
kruidentuin
Pijpajuin, rucola
achteraan, basilicum
tomaat (gooi een rotte
tomaat in de emmer voor de tunnel)
Tunnel 2:
Aubergine, paprika,
rucola, tijm, chinese bieslook en gewone, malabarspinazie (pluk het grote blad
en gebruik als sla), eerste citroenkomkommers
Tunnel 3:
basilicum, tomaat (langs
zijkant vind je speciale soorten)
Tunnel 4:
Paprika, chilipeper,
rucola
Blok1: wortelgewassen
Rode biet, chioggia
biet
Blok 2: vruchtgewassen
Gele, groene en
gestreepte courgetten, patisson, suikermais
Blok 3: frambozen
Blok 4: kolenfamilie
bloemkool, laatste
broccoli (of al weg?), koolrabi, tuinkers (cresson), bladmosterd, mizuna
Blok 5:
Prei, patatten (ras
carolus)
Blok 6: blad en peulgewassen
Snijselder, groene
selder, witte selder, snijsla, venkel
Boontjes: zijn momenteel
afgeplukt, maar hopelijk zijn er snel terug
Blokje voor tunnel:
Warmoes (=snijbiet),
doorlevende spinazie, enkele augurkjes
nieuw-zeelandsespinazie
(pluk de koppen van de plant of het grote blad)
Blokje na tunnel: eikenbladsla, kropsla,
zomerpostelein
Naast gracht: bramen en frambozen
Kruidentuin: oogst de
kruiden waar een bordje bij staat: steeds afknippen
Citroenmelisse, appelmunt
, pepermunt, marokkaanse munt, chocolade munt, gewone munt, bergamot, tijm,
dropplant,
wilde marjolein (oregano), bonenkruid, lavendel-bonenkruid, lavas,
bloedzuring, veldzuring, spinaziezuring, bieslook, chinese bieslook, pijpajuin,
vrouwenmantel, aurelia, salie, kamillebloempjes, dragon,
mexicaanse dragon, rozemarijn, citroenverbena, komkommerkruid, 4 soorten
basilicum
De onderlijnde kan je
voor thee gebruiken.
Eetbare bloemen: oost-indische kers,
kosmos
in de
kijker:
zomerpostelein:
zomerpostelein is een
lekkere en zeer gezonde groente die je in de winkel bijna niet vindt en
hierdoor ongekend is. Het bevat heel veel mineralen (vooral veel ijzer) en
anti-oxidanten en wordt beschreven als superfood. Het ziet er uit als een
vetplantje. Zomerpostelein wordt afgeknipt 3 tot 5 cm boven de grond en groeit
daarna opnieuw aan.
Als salade: verwijder de
hele dikke stengels. Gebruik de jonge koppen en het blad. Meng de
zomerpostelein onder je salade.
Warm: gebruik ook de
stelen: snij alles in grote stukken. Bereid in wok met een teentje look, ui.
Voeg sesamolie op het einde toe (mag niet verhit worden). Peper en zout. Werk
eventueel af met sesamzaadjes. Serveer met rijst, pasta…
In soep, omelet, stoemp
Meer recepten vind je
bij ‘de wassende maan’.
wist- je-
dat:
·
Kevin, onze imker, dit jaar 11 bijenkasten in
Schelle heeft staan. Je mag ook honing voor vrienden kopen als zij er
belangstelling voor hebben.
·
Tanja, de koe van Kristien met haar 2 zonen, Mauriceke en Norbert
Mathieu in de wei achter ons veld staan. Het laatste stiertje werd dit jaar
geboren.
·
Bij temperaturen boven de 30 graden de groenten minder snel
groeien.
·
We minder groene paprika laten plukken om meer rijpe te hebben.
Een groene is onrijp.
We wensen jullie veel
pluk- en kookplezier!
Hopelijk zien wij elkaar
op ons feest. Het wordt super!
Team zinkval
Reacties
Een reactie posten