Te oogsten + wist je datjes (11/2019)


Beste plukkers
Oktober is nat en zacht gestart. We waren blij dat er veel regen viel. Momenteel zijn ’s nachts de temperaturen koud. De vorstgevoelige gewassen zijn even afgedekt met doek. Hoewel het bijna november is, staat er nog veel te oogsten. Geniet er van!
Onze sojabonen zijn uitgetrokken en liggen in het kot. Haal de droge boontjes uit de peulen. Voor bereiding week je ze een nacht in water. Ze zijn heel lekker en bevatten veel eiwitten.
Neem de pompoenen mee die je nog kan gebruiken. Op is op. Het zijn vooral butternuts die er nog liggen. Deze zijn heel lekker en hoef je niet te schillen.
De tomaten mag je nu oranje plukken en laat je thuis verder afrijpen. Wie chutney wil maken, kan al de donkergroene plukken. Deze gaan toch niet meer afrijpen.
Op de lege percelen werd groenbemester gezaaid. In de tunnels werden de lege ruimtes bezaaid met bladgroen voor de winter.
Hoewel het wiedwerk gaat minderen, blijft er nog heel wat te doen. Het witloof wordt weldra uitgedaan en afgesneden om in te tafelen. Wanneer er bladeren geleverd worden, rijden we ze uit op de percelen die vrij komen of om de groentjes te beschermen tegen vorst. De tunnels moeten nog opgeruimd worden, wanneer alles afgeoogst is. Bonen afbreken. Evaluatiemoment voorbereiden.
Kalender
15 december
zondag
14 uur stipt
Evaluatiemoment voor alle plukkers








Te oogsten op 29 oktober: vet gedrukt=witte vlag  
In kot: droge sojabonen
Tunnel 1:
Peterselie, pijpajuin, tomaat
Tunnel 2:
Paprika, jalapeno’s
tijm, chinese en gewone bieslook
malabarspinazie
Tunnel 3:
tomaat
Tunnel 4:
Paprika, chilipeper (rood=rijp en pikanter)
Koriander, cresson, winterpostelein
Blok1: wortelgewassen
Rode biet, chioggia biet, gele biet
wortelen
Blok 3:  nog enkele frambozen?
Blok 4: kolenfamilie
Barbarakruid (winterkers)
rammenas, daikon, raapjes
Rode en witte kool, savooi, rode spitskool (bereiden als rode kool)
Koolrabi (groen en paars), chinese kool, paksoi
Laatste bloemkool
Blok 5:
Prei, spinazie
Blok 6:
Snijselder, groene selder, witte selder, knolselder
Boontjes: de dikke bonen kan je uitpellen voor de boon
Slasoorten: romeinse, krop, rode eikenblad en rode krul
Blokje voor tunnel:
Warmoes (=snijbiet), doorlevende spinazie
Blokje na tunnel: snijsla, veldsla, roodlof (radicchio),  groenlof (=suikerbrood), winterpostelein, venkel
Kruidentuin: kijk na wat nog OK is
Nog even geduld voor: spruiten, flower sprouts, boerenkool, palmkool,  yacon, aardpeer, schorseneren, pastinaak, wortelpeterselie
wist- je- dat:
·         Boerenkool, pastinaak en spruiten lekkerder worden als het eens gevroren heeft.
·         De yacon of appelwortel eveneens eerst wat nachtvorst moet krijgen. De suikers van de bladeren gaan na de koude naar de knollen zodat ze een zoetere smaak krijgen. Je kan yacon rauw eten, maar ook verwerken in soep of andere gerechten. Als je ze enkele weken bewaard, worden ze nog zoeter.

We wensen jullie veel pluk- en kookplezier!
Team zinkval

Reacties

Populaire posts van deze blog

extra rondleiding zondag 22 oktober om 11u

Open-veld-dag: een boerderij in jouw buurt

waar ligt jouw dichtsbijzijnde biologische (zelfoogst) boerderij?