Te oogsten + wist je datjes (11/2019)
Beste
plukkers
Oktober
is nat en zacht gestart. We waren blij dat er veel regen viel. Momenteel zijn
’s nachts de temperaturen koud. De vorstgevoelige gewassen zijn even afgedekt
met doek. Hoewel het bijna november is, staat er nog veel te oogsten. Geniet er
van!
Onze
sojabonen zijn uitgetrokken en liggen in het kot. Haal de droge boontjes
uit de peulen. Voor bereiding week je ze een nacht in water. Ze zijn heel
lekker en bevatten veel eiwitten.
Neem
de pompoenen mee die je nog kan gebruiken. Op is op. Het zijn vooral
butternuts die er nog liggen. Deze zijn heel lekker en hoef je niet te
schillen.
De
tomaten mag je nu oranje plukken en laat je thuis verder afrijpen. Wie
chutney wil maken, kan al de donkergroene plukken. Deze gaan toch niet meer
afrijpen.
Op
de lege percelen werd groenbemester gezaaid. In de tunnels werden de lege
ruimtes bezaaid met bladgroen voor de winter.
Hoewel
het wiedwerk gaat minderen, blijft er nog heel wat te doen. Het witloof wordt
weldra uitgedaan en afgesneden om in te tafelen. Wanneer er bladeren geleverd
worden, rijden we ze uit op de percelen die vrij komen of om de groentjes te
beschermen tegen vorst. De tunnels moeten nog opgeruimd worden, wanneer alles
afgeoogst is. Bonen afbreken. Evaluatiemoment voorbereiden.
Kalender
15 december
|
zondag
|
14 uur stipt
|
Evaluatiemoment voor alle plukkers
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Te
oogsten op 29 oktober: vet gedrukt=witte vlag
In kot: droge sojabonen
Tunnel 1:
Peterselie, pijpajuin,
tomaat
Tunnel 2:
Paprika, jalapeno’s
tijm, chinese en gewone
bieslook
malabarspinazie
Tunnel 3:
tomaat
Tunnel 4:
Paprika, chilipeper
(rood=rijp en pikanter)
Koriander, cresson,
winterpostelein
Blok1: wortelgewassen
Rode biet, chioggia
biet, gele biet
wortelen
Blok 3: nog enkele
frambozen?
Blok 4: kolenfamilie
Barbarakruid
(winterkers)
rammenas, daikon,
raapjes
Rode en witte kool,
savooi, rode spitskool (bereiden als rode kool)
Koolrabi (groen en
paars),
chinese kool, paksoi
Laatste bloemkool
Blok 5:
Prei, spinazie
Blok 6:
Snijselder, groene
selder, witte selder, knolselder
Boontjes: de dikke bonen
kan je uitpellen voor de boon
Slasoorten: romeinse, krop, rode
eikenblad en rode krul
Blokje voor tunnel:
Warmoes (=snijbiet),
doorlevende spinazie
Blokje na tunnel: snijsla, veldsla,
roodlof (radicchio), groenlof (=suikerbrood), winterpostelein, venkel
Kruidentuin: kijk na wat nog OK is
Nog even geduld voor: spruiten, flower
sprouts, boerenkool, palmkool, yacon, aardpeer, schorseneren, pastinaak,
wortelpeterselie
wist- je- dat:
·
Boerenkool, pastinaak en spruiten lekkerder
worden als het eens gevroren heeft.
·
De yacon of appelwortel eveneens eerst wat nachtvorst moet
krijgen. De suikers van de bladeren gaan na de koude naar de knollen zodat ze
een zoetere smaak krijgen. Je kan yacon rauw eten, maar ook verwerken in soep
of andere gerechten. Als je ze enkele weken bewaard, worden ze nog zoeter.
We wensen jullie veel
pluk- en kookplezier!
Team zinkval
Reacties
Een reactie posten