Te oogsten + wist je datjes (04/2020)


Beste plukkers
Na een natte februari hebben we een extreem droge periode. Het is in deze periode van het jaar nog nooit zo droog geweest. Onze velden snakken naar water.
De coronamaatregelen blijven gelden: hou afstand, breng je eigen mesje mee, 1 gezin per tunnel, zithoek en speeltuigen afgesloten, steek niets in je mond alvorens je handen te wassen, enkel plukkers welkom.
Onze agenda voor mei is geannuleerd. Onze vrijwilligers komen eveneens niet, daar ze met het openbaar vervoer kwamen. Hulp blijft welkom. We zijn nu in het drukke seizoen.
We hebben een leveringsprobleem voor onze patatjes. Het plantgoed werd in december besteld voor levering eind februari, maar is nog steeds niet toegekomen. We hopen dat ze alsnog geleverd worden. De oogst zal in ieder geval later worden dan gewoonlijk. Onze zaden zijn allemaal geleverd en levering planten gaat gewoon door.
Er is ondertussen al heel wat te oogsten. Vergeet je eerste bloemkool niet te oogsten op het veld. Zoek een grote en kijk ook achteraan. Momenteel ronde 1, zodat elk gezin de kans krijgt 1 te oogsten.
Onze eerste tomaten zijn geplant. Opgelet bij het oogsten. Ze staan al tussen de andere teelten. Donderdag planten we de komkommers, paprika’s en aubergines.
Op het veld is er al heel wat geplant en gezaaid: tuinbonen, erwtjes, peultjes, wortelen, spinazie, sla, courgetten, warmoes ….
In de kruidentuin werden een aantal kruiden verplant en vermeerderd. Met het warme weer kunnen er al heel wat kruiden geoogst worden.
Kalender
Momenteel geannuleerd wegens corona.

Te oogsten op 25 april maart: vet gedrukt=witte vlag  
In kot:  yacon
Tunnel 1:
Spinazie, wilde rucola, kervel, snijsla,  snijselder, peultjes (=sluimerwt), dille, koriander
Tunnel 2:
Tijm, bieslook, chinese bieslook, peterselie, venkel
Tunnel 3:
Paksoi, snijgroen (mizuna, rapesteeltjes, rucola, bladmosterd, aziatische slamix), koolrabi, chinese kool, radijsjes, achteraan wilde rucola
Tunnel 4:
sla, snijselder, spinazie en snijbiet(=warmoes)
Blok 1: pluk een bloemetje van onze groenbemester facelia om je kot op te fleuren
Blok 3:
Rabarber
Kardoen (her en der tussen de fruitbomen), look zonder look (tussen de fruitbomen)
Blok 4:
Bloemknoppen en jonge scheuten van alle kolen, kleine blaadjes
Bloemkool: ronde 1
Blokje voor tunnel
Snijbiet, bladwarmoes
Kruidentuin: tijm, bonenkruid, wilde marjolein, bieslook, zuring (bloed-, veld- en spinazie-), pijpajuin, lavas, salie, peterselie, dragon, eetbare bloemetjes van viooltjes en bernagie
Niet oogsten wanneer er blauwe stokjes staan.
Onkruiden: brandnetels, paardenbloem, zevenblad, hondsdraf (thee)….
Te verwachten teelten
Spitskool, broccoli, rode biet
wist- je- dat:
  • Er 153 gezinnen van ons veld eten, waarvan 34 alleen wonen, 75 gezinnen hebben 1 of meerdere kinderen
  • Waar onze gezinnen wonen? Schelle 27, Hoboken 18, Antwerpen 18, Hemiksem 17, Wilrijk 17, Aartselaar 14, Niel 10, Boom 9, Berchem 7, Reet 5, Deurne 2, Willebroek 1, Borgerhout 1, edegem 1, Blaasveld 1, Kapelle-op-den-bosch 1, Lint 1, Ninove 1, Brasschaat 1. Gezinnen die verder wonen, komen meestal regelmatig in de buurt van ons veld.
  • De binnenste bladeren van bloemkool kunnen gebruikt worden zoals witte kool. Ook het loof van koolrabi kan je verwerken in soep of pesto. Het loof van venkel kan je eveneens gebruiken (onder je sla, soep, als kruid, in stoemp…)
  • Bij kardoen  enkel de brede nerven opgegeten worden. Snij de buitenste bladeren af. Snij de nerf uit het blad. Ga met een dunschillen over de onderkant van de nerf om de vijzen te verwijderen. Snij in grote stukken en stoom of kook. Wordt meestal in tomatensaus of kaassaus gegeten. Gezond voor de lever.
Voor de nieuwkomers:
Afgeknipte groentjes kan je goed bewaren door ze direct in een afgesloten doos te steken. Bij thuiskomst was je ze zonder te kreuken. Leg in een doos een keukenrolpapiertje en leg de groentjes er op. Sluit de doos. Wie graag met receptjes kookt, vindt receptjes van minder gekende groenten op de website van de wassende maan: https://www.dewassendemaan.be/groentewijzer
Je vindt hierbij ook nog 2 bijlagen met extra info. Heb je vragen, stuur gerust een mailtje of spreek ons aan op het veld.
Zorg goed voor jezelf en de anderen!
Smakelijk!
Team zinkval







Reacties

Populaire posts van deze blog

waar ligt jouw dichtsbijzijnde biologische (zelfoogst) boerderij?

open-veld-dag zondag 17 september 2023

OPEN-VELD-DAG 18/9/2022 10u - 16u