Te oogsten + Wist-je-datjes (11/2020)

 

Lieve plukkers en plukkeressen

Oktober was een vrij normale maand. Met de loc down zien we opnieuw meer plukkers op ons veld. We zaaiden nog wat extra spinazie in de tunnel voor deze winter. Voor andere teelten is het te laat. Probeer zo weinig mogelijk verloren te laten gaan zoals het groen van prei, het loof van venkel, een scheve of kleinere wortel, het loof van knolselder (=selder). Je kan ook onkruiden gebruiken: zevenblad (naast ons wc’tje), vogelmuur, paardenbloemblad… Het wordt gebruikt in sterrenrestaurants en is zeer gezond.

Momenteel de eerste nachtvorst. De deuren van de tunnels worden opnieuw gesloten tijdens de koude nachten. Graag opnieuw sluiten. Als alle deuren open zijn, laat ze dan ook open. Sla, venkel, andijvie, selder… zijn afgedekt met doek voor de vorst. Blijf ze zeker oogsten. Oogst de selder nu volledig.

Alle groene paprika’s, chilipepers en tomaten mogen geplukt worden. De tunnels worden weldra opgeruimd. Van groene tomaten kan je chutney maken of je kan ze thuis laten afrijpen. Bananen, appelen en peren produceren ethyleengas dat het rijpen van de tomaten bevordert. Als de tomaat een blosje heeft, rijpt ze snel. Is ze volledig groen, dan kan het enkele weken duren voor ze rijp wordt.

De meeste wintergroenten staan te plukken. Graag even aandacht voor boerenkool en palmkool: oogst enkel de onderste bladeren van alle planten en GEEN koppen (zoals reeds gebeurde). De plant blijft verder groeien. Aardperen vind je op het laatste bed van de fruitblok. Ze worden met een riek geoogst zoals aardappelen. Oogst mooi naast elkaar. Het loof werd geklepeld. Bij wortelpeterselie gebruik je naast de wortel ook het loof als peterselie. Verwerk het in soepen, sauzen, stoemp, slaatje …. Vries eventueel in. Schorseneren en haverwortel zijn de moeilijkste om te oogsten met hun diepe wortels. De schop wordt loodrecht in de grond gestoken zodat je niet in de wortel steekt. Maak eventueel eerst een putje waarin je de schop steekt om de hele wortel te oogsten. Wees voorzichtig zodat je de steel van de schop niet breekt.

Onze evaluatievergadering kan deze maand onmogelijk doorgaan met de huidige maatregelen. We zijn van plan een bondig verslag te schrijven en te werken met google docs. Op zo’n document kan iedereen zijn mening/ideetjes… noteren en is het overzichtelijk voor de boeren.

Kalender

Onze evaluatievergadering op 29 november is geannuleerd.

 

Te oogsten op 5 november

rood=meest vorstgevoelig: oogst dit eerst aub

In kot: neem hier eerst een kijkje

Tunnel 1: winterpostelein, kervel, chilipepers

Tunnel 2: tomaten, tijm

Tunnel 3:  paprika, chilipepers, koriander, cresson, vogelmuur

Tunnel 4: tomaten

Blok 1: raapjes (gele en wit-paarse), rammenas, flower sprouts (pluk de grootste losse kooltjes in de oksels), boerenkool, palmkool

Blok 2: spinazie, kervel, snijsla, aziatische slamix, prei

Blok 3: aardpeer (helemaal achteraan)

Blok 4: rucola, tatsoi , groenlof (=suikerbrood), andijvie, venkel, groene en witte selder, knolselder, roodlof (=raddicio), rode krulsla, romeinse sla, warmoes, doorlevende spinazie

Blok 5:  

Blok 6: rode biet, wortelen, wortelpeterselie, haverwortel, pastinaak, schorseneer

Kruidentuin: kijk na wat nog bruikbaar is

wist- je- dat:

  • Onze dikste wortel steeds zwaarder wordt: 787g-862g-929g en momenteel 948 g! Van 1 wortel kan een heel gezin eten.
  • Flower sprouts een kruising is tussen spruiten en boerenkool. Ze zijn gezonder dan spruiten en hebben een neutralere smaak. Ze groeien zoals de spruiten in de oksels van de bladeren, maar blijven los. Hierdoor zijn ze snel klaar in de wok.
  • We dit jaar een echte vergeten groente geteeld hebben: haverwortel. Deze wortel is te vergelijken met schorseneren. We zijn zelf benieuwd.
  • Je een schorseneer die in bloem staat nog perfect kan gebruiken. Ze blijven even lekker. Doorgeschoten wortels zijn daarentegen taai en niet meer bruikbaar.

 

Zorg goed voor jezelf en de anderen!

Smakelijk!

Team zinkval

Brecht, Camilla en An

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Populaire posts van deze blog

waar ligt jouw dichtsbijzijnde biologische (zelfoogst) boerderij?

open-veld-dag zondag 17 september 2023

OPEN-VELD-DAG 18/9/2022 10u - 16u